Solnedgange og Sherlock Holmes

Bente Bruun Blog

På min mands kontor hænger et maleri, malet af en tysk kunstner ved navn Cargé. Vi købte det for mange år siden ved en auktion på Skovriderkroen i Charlottenlund, fordi min mand er meget glad for skyer og solnedgange. Man skulle tro, det var løgn, når man ser det meget røde og dramatiske motiv, hvor der også optræder klipper og et frådende hav.
Men selv om solnedgangen er voldsom på maleriet, er den ikke overdrevet. Vi har ikke så sjældent set solen gå både op og ned, nærmest i et flammehav, og det så jeg igen for en uges tid siden, hvor jeg var tidligt oppe, samtidig med solen! Det så pragtfuldt ud, med de orange og røde skyer i horisonten.
Og i disse dage kan vi glæde os over en slags eftersommer. Igår, den 6. oktober var det så varmt, at vi kunne sidde på terrassen i 4 timer og sole os, og vi spiste tidligt til middag, drak kaffe ude og gik først ind i stuen, da klokken var 18,45.
Men efteråret er kommet, og jeg bliver altid trist, når alle bladene falder af træerne og naturen går i vinterhi. Så sidder jeg tidligt om morgenen for mig selv og har det ikke så godt - jeg forsøger at lade være med at tænke triste tanker, men de kommer af sig selv. Der er så mange af de mennesker, vi kender, som efterhånden lider af alle mulige sygdomme. Det skyldes vel, at vi alle sammen er kommet noget op i årene og på en eller anden måde må se i øjnene, at alderdommen er det rene hærværk. - Selv jeg, der aldrig har fejlet noget, har fået en ubehagelig sygdom, som jeg nu skal bruge lang tid på at komme af med. Blandt andet skal jeg bo på et hospital i Jylland i 8 uger, og kommer kun hjem lørdag-søndag. Da jeg således ikke kan passe nogle af mine daglige pligter, bl.a. kontorarbejde, får jeg en masse tid til at læse, og det er altid godt. - I denne tid læser jeg Conan Doyles samlede historier om Sherlock Holmes, som jeg har i en omnibus på 1.323 sider, udgivet i 1938 af Garden City Publishing Company Inc. i New York. Det er virkelig herlig læsning, på Holmes tid kendte man ikke til fingeraftryk - for slet ikke at tale om dna analyser og de tekniske hjælpemidler, som gør det nemmere for politiet at opklare forbrydelser idag. Sherlock Holmes kravlede rundt med en lup for at finde fodaftryk og skrev afhandlinger, bl.a. om forskellen på cigaraske. På den tid, hvor fortællingerne foregår, fra 1880 ´erne til 1. verdenskrig røg alle mænd, så det kunne være en hjælp til at fange kriminelle, hvis man vidste, hvad de røg på. Og jeg må sige, at der bliveer pulset løs, både på piber, cigaretter og cigarer. Det hele foregår i røg og damp, dengang var der ingen, der havde fundet ud af, at det skulle være usundt eller drømte om at blande sig i folks rygevaner.
For nogle år siden var der en mand, der vandt flere millioner kroner i lotto. Jeg kan huske, at han var glad, for nu kunne familien få råd til at købe sparepærer. Resten af gevinsten ville han, der var lidenskabelig Sherlock Holmes-kender, bruge på at indrette et museum i Nykøbing, tilegnet detektiven og bl.a. med en samling af sherlockiana.
Jeg må se at få undersøgt, hvordan det er gået med hans museum og jeg kunne svært godt tænke mig at besøge det en dag.

Bente Bruun, Bays Have, Asnæs

Bente Bruun, 7/10-2007


Der er ikke skrevet nogle kommentarer til denne artikel.
Nyeste artikler

Hunde, katte og kinesere
Om rygestop
biskop Lindhardt og helvede
Forår
sygdom og andre ting


Mest læste

Hunde, katte og kinesere
28. februar 2007
14. marts 2007
Forår
biskop Lindhardt og helvede


Seneste kommentarer

Gæst Bente Bruun Asnæs